FIAT!

„A nagy népek nem a kultúrnépek. (...) A nép értékét nem lehet attól függővé tenni, hogy létét milyen eszközökkel könnyítette és szépítette meg. A nép rangja egzisztenciájának megszentelt voltán múlik."
(Hamvas Béla)

„El sueño de la razón produce monstruos."
(Francesco de Goya)

„Follow the White Rabbit!"
(Lewis Carroll)

„(...) a magasművészeti formákat mindig az alacsony, triviális, lesüllyedt second hand-formák frissítik fel; mindig szükségük van a populáris, a pop art verziókra. Máskülönben nagyon gyorsan szétárad az akadémikus unalom és sterilitás."
(Hannes Böhringer)

Címkék/Tags

24 órás képregényrajzolás (1) a.e.bizottság (1) albert uderzo (1) alejandro jodorowsky (1) alfa béta díj (1) angoulême (2) antoine de saint exupéry (1) a kis herceg (1) bardon barnabás (1) bartók 32 galéria (3) batman (1) bayer antal (1) bodóczky istván (1) bulvár (2) caravaggio (1) christianna brand (1) conan (1) cserkuti dávid (3) csiszér zsuzsi (1) david bowie (1) david lynch (1) dc comics (1) derek jarman (1) divinus (1) duna tv (1) dus polett (1) dv8 (2) ellenfény (1) el kazovszkij (5) fehér lászló (1) felugossy lászló (2) festészet (4) figuraterv (3) frank miller (1) frenák pál (1) futaki attila (2) gaál józsef (3) gabriel delmas (2) gáspár tamás (2) geekz blog (2) graphit (4) hamvas béla (1) haránt artúr (1) illusztráció (3) interjú (4) joann sfar (1) kálovics dalma (2) karinthy szalon (1) kecskés péter (3) képregény (22) képregényfesztivál (3) képzőművészet (9) kisképző (2) klaus nomi (1) kocsis eszter (1) közélet (1) krausz tivadar (1) kritika (4) kultúrház (1) lmbt fesztivál (4) louise funeral (2) magyar képregény akadémia (11) manga (2) manu larcenet (1) marvel comics (1) mások (2) max ernst (1) mélypont (3) mestyán ádám (1) mozgásszínház (1) múlt kor (2) orlando (3) oscar wilde (1) performance (4) pinkhell (9) ralf könig (2) rényi andrás (1) saban (2) scott mccloud (1) strange fish (1) subway (1) szabó jenő (5) szalóky károly (1) szent sebestyén (1) szivárvány köz (4) szotyory lászló (2) tánc (3) testteszttúrák (2) theatre mladinsko (1) tikos péter (1) tim burton (1) total eclipse (3) vad (1) vajda lajos (1) vak vetés (4) vertigo (1) virágok (1) vogel (4) watchmen (2) wiesław wałkuski (1) wilhelm von gloeden (1) yava (1) zap pinkhell (1) zene (2)

Kommentek/Comments

  • FIAT!: Jogos, bár mentségemre legyen mondva, hogy amikor a posztot írtam, a szerző megjelölése nélkül tal... (2012.03.24. 22:36) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • megnevezhetetlen: A Za Bakdazt megemlíthetted volna, ha már a grafikáját kiraktad :) (2012.02.13. 02:41) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • FIAT!: @-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :) Most legalább okosabb lettem, ... (2010.04.26. 13:26) Géplovagtrendek
  • -csacso-: Monitor ügyileg (én már), árnyaltabban látom a képet. Sokat olvastam, néztem személyesen. Tájékozó... (2010.04.01. 13:55) Géplovagtrendek
  • FIAT!: @-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :) Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett... (2010.03.29. 13:02) Géplovagtrendek
  • Utolsó 20

Fogyasszunk a Yava-ból!

2008.12.25. 01:36 | FIAT! | Szólj hozzá!

Az elmúlt két-három nap gatyaszár-szaggató körutazásai sem hoztak eredményt: még most sincs a kezemben a Yava-lemez. Pedig szorgalmasan róttam a lemezboltokat – 24-én koradélután aztán személyesen, Mestyán Ádámtól tudtam meg, hogy leginkább az Írók Boltjában, illetve a metál-zenére szakosodott zugokban illett volna keresni. Lemaradtam – pótolni fogom.

Addig is, körmölök egy rövidke ajánlót.
A Yava weboldala már önmagában is kuriózum, hiszen a felelős dizájner-csapat – gondolom hasonlóan, mint a lemez fakkjánál – Dus Polett vizuális intencióira hagyatkozva (nagyon helyesen) alkotta meg a tumultuózus, kellemesen eklektikus összképet. (Egy biztos, a  grafikus, Kamarás Ágnes nem felejt minket ingerszegény környezetben.) Ha belehallgattunk az albumon is szereplő tizenkét számba (a Zene menüpont alatt ezt megtehetjük ingyenesen), még inkább klappolni fog a „huzat”, ez a szürreális kavalkád – hozza a zenei elemek sokszínű összeborulását és egymásba öltését. Valóban olyan ez a montázsszerű webfelület, mint egy innen-onnan toldott-hímzett, csodás, mesebeli ködmön – a borongós boci és a fogas láncfűrész szárnyas malacot igéz a faluház tetejire – hommage á Weöres és Bódy –, s felettük a kozmikus Nap-lemez-korong perpetuum-mobile pörgeti a talpalávalót. Így a különböző népi kultúrák karakteres zenei motívumai is hasonlóan kapaszkodnak össze, gyúrják egymást örömzenévé a darálós-trashes gitártémákkal, punkos-metálos ütem-tervvel – nem akasztják ki egymást, jól meg vannak a Yavaban.

De mindezen nem is csodálkozhatunk, ha Polettet olvassuk az ötfős csapat eredetéről  a Mymusic interjújában: „A csapatot Ádám és én alapítottuk 2001-ben. Ádám a Vágtázó Halottkémekben zenélt, ugyanott, ahonnan négy évvel később Fritz, a gitárosunk is érkezett. 2002-ben csatlakozott a népzenei hangszereken játszó Róka Szabolcs, dobosunk, Szabó Kristóf pedig egy progresszív bandából érkezett hozzánk. Miután rengeteg stílust szeretünk, kézenfekvő volt, hogy ezek együttesen alakítják majd a zenénket. Gyakorlatilag csak annyi történt, hogy mindegyikünk hozta a formáját, és így megszületett a Yava egyedi hangzásvilága.”

Érdemes még a Kulturport.hu kritikusának találó sorait is idéznem (hiszen magam nem vagyok zenei szakértő): „(...) sem az átlagosan pörgős rockzenekar, sem az andalgós, öncélúan átszellemült folkzenekar kliséjét nem lehet rájuk húzni: itt a népzenei örökséget kell tisztelnie a hallgatónak, a modern köntösnek köszönhetően maga is megélheti annak mondanivalóját, intenzitását."

A két alapító tag, Ádám (lásd vörösben) és Polett egyébként is régi jó barátaim. Előbbi a zenélés mellett költő-esztéta minőségében is tevékenykedik – Diszlexia c. képemről itt olvasható a kiállításra készült elemzése –, valamint, miután arabistaként végzett az ELTE-n, egy évet Kuvaitban élt, és Észak-Afrikában is huzamosabb ideig tartózkodott.
Polett pedig… szimplán egy istennő. (Na jó, ezzel a kijelentésemmel biztosan vitába szállna. :) Konkrétabban: utcaszínházas és népzenészi múlttal utazott ki először Jáva szigetére, ahol végül éveket töltött és a nyelv mellett az ősi „wayang" árnyszínházzal és a gamelán zenével is megismerkedett. (December 4-én, az A38 hajón rendezett lemezbemutató koncertjükön vokalistaként az indonéz Sintho is fellépett.) Ma, a zenélés mellett, egy népszerű rádióműsort vezet, de ami igazán személyes élményem vele kapcsolatban, hogy a '90-es évek végén nála tartottuk a hernádcécei színházi napokat (én a Vak Vetés performenszem két részét, illetve a Rien ne va plus!-t is ott mutattam be) – számtalan felolvasóesttel, drámajátékkal, faluszínházzal. Mindeközben néha átruccant egy kicsit Indonéziába. Töltődni.

Apropó lemezbemutató! Egy kis ízelítő az A38-on elhangzó koncertből – az első számú kedvencem, a Tizenkettő c. szám:


Tehát, aki szeret pörgős, és energikusan hömpölygő örömzenére duvajkodni, azonnal csapjon le a Yava friss-ropogós albumára egy lemezboltban! Csalódni biztosan nem fog.

A Fesztblog ajánlója itt. Borítót pedig ilyet keressen:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: zene yava mestyán ádám dus polett vak vetés
süti beállítások módosítása