FIAT!

„A nagy népek nem a kultúrnépek. (...) A nép értékét nem lehet attól függővé tenni, hogy létét milyen eszközökkel könnyítette és szépítette meg. A nép rangja egzisztenciájának megszentelt voltán múlik."
(Hamvas Béla)

„El sueño de la razón produce monstruos."
(Francesco de Goya)

„Follow the White Rabbit!"
(Lewis Carroll)

„(...) a magasművészeti formákat mindig az alacsony, triviális, lesüllyedt second hand-formák frissítik fel; mindig szükségük van a populáris, a pop art verziókra. Máskülönben nagyon gyorsan szétárad az akadémikus unalom és sterilitás."
(Hannes Böhringer)

Címkék/Tags

24 órás képregényrajzolás (1) a.e.bizottság (1) albert uderzo (1) alejandro jodorowsky (1) alfa béta díj (1) angoulême (2) antoine de saint exupéry (1) a kis herceg (1) bardon barnabás (1) bartók 32 galéria (3) batman (1) bayer antal (1) bodóczky istván (1) bulvár (2) caravaggio (1) christianna brand (1) conan (1) cserkuti dávid (3) csiszér zsuzsi (1) david bowie (1) david lynch (1) dc comics (1) derek jarman (1) divinus (1) duna tv (1) dus polett (1) dv8 (2) ellenfény (1) el kazovszkij (5) fehér lászló (1) felugossy lászló (2) festészet (4) figuraterv (3) frank miller (1) frenák pál (1) futaki attila (2) gaál józsef (3) gabriel delmas (2) gáspár tamás (2) geekz blog (2) graphit (4) hamvas béla (1) haránt artúr (1) illusztráció (3) interjú (4) joann sfar (1) kálovics dalma (2) karinthy szalon (1) kecskés péter (3) képregény (22) képregényfesztivál (3) képzőművészet (9) kisképző (2) klaus nomi (1) kocsis eszter (1) közélet (1) krausz tivadar (1) kritika (4) kultúrház (1) lmbt fesztivál (4) louise funeral (2) magyar képregény akadémia (11) manga (2) manu larcenet (1) marvel comics (1) mások (2) max ernst (1) mélypont (3) mestyán ádám (1) mozgásszínház (1) múlt kor (2) orlando (3) oscar wilde (1) performance (4) pinkhell (9) ralf könig (2) rényi andrás (1) saban (2) scott mccloud (1) strange fish (1) subway (1) szabó jenő (5) szalóky károly (1) szent sebestyén (1) szivárvány köz (4) szotyory lászló (2) tánc (3) testteszttúrák (2) theatre mladinsko (1) tikos péter (1) tim burton (1) total eclipse (3) vad (1) vajda lajos (1) vak vetés (4) vertigo (1) virágok (1) vogel (4) watchmen (2) wiesław wałkuski (1) wilhelm von gloeden (1) yava (1) zap pinkhell (1) zene (2)

Kommentek/Comments

  • FIAT!: Jogos, bár mentségemre legyen mondva, hogy amikor a posztot írtam, a szerző megjelölése nélkül tal... (2012.03.24. 22:36) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • megnevezhetetlen: A Za Bakdazt megemlíthetted volna, ha már a grafikáját kiraktad :) (2012.02.13. 02:41) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • FIAT!: @-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :) Most legalább okosabb lettem, ... (2010.04.26. 13:26) Géplovagtrendek
  • -csacso-: Monitor ügyileg (én már), árnyaltabban látom a képet. Sokat olvastam, néztem személyesen. Tájékozó... (2010.04.01. 13:55) Géplovagtrendek
  • FIAT!: @-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :) Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett... (2010.03.29. 13:02) Géplovagtrendek
  • Utolsó 20

Utolsó kommentek:

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2012.03.24. 22:36:04

Jogos, bár mentségemre legyen mondva, hogy amikor a posztot írtam, a szerző megjelölése nélkül találtam rá a képre.

Bejegyzés: Klaus Nomi, a romantikus kiborg

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2012.02.13. 02:41:12

A Za Bakdazt megemlíthetted volna, ha már a grafikáját kiraktad :)

Bejegyzés: Klaus Nomi, a romantikus kiborg

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.04.26. 13:26:35

@-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :)
Most legalább okosabb lettem, még ha a gyakorlatban egyelőre nem is tudom kamatoztatni – anyagi okok miatt. No, de majd egyszer... :I

Köszi a blogos infot is, bár nekem továbbra sem működik. :(
Azért van még egy tippem, hogy kit kérdezzek meg róla – lehet, hogy valamit elszúrtam.

Bejegyzés: Géplovagtrendek

-csacso- 2010.04.01. 13:55:36

Monitor ügyileg (én már), árnyaltabban látom a képet. Sokat olvastam, néztem személyesen. Tájékozódódás nélkül nem szabad vásárolni lcd –t az biztos. Drágáért is lehet rosszat venni. Szinben, kontrasztban már hozza, élességben meg ráver a crt re. De ennek ára van. Technológiából adódóan teljesen feketét nem tud –ez tény. 400ezertől már majdnem azt is ;) O-led tudná ezt is hozni, de a sony visszatáncolt, a fejlesztéstől-gyártástól. Kétséges lett, hogy mikorra terjed el egyáltalán az a technológia, megfizethető áron.
A minőségi (használt) CRT 21”-22” ig volt eddig beszerezhető, közel baráti áron (20-30ezerért). Ezt én 1280x960 ban használtam. az 1600x1200 at már soknak tartom rá, de valakinek megfelel. Az én nyűgöm, hogy ennél tovább akartam lépni felbontás ügyileg. Ez crt ben közel lehetetlen, vagy már nem éri meg. A halandóknak gyártott legnagyobb CRT a 24” Sony képcsöves (Wide) W900-FW900 sorozat. FW900 ból hibátlant én nem találtam az országban. Valamiért csak foncsor sérülteket kínálnak eladásra. Ráadásul 3cm a hibás rész és rendszerint nem a legszélére esik. + igazán éles, munkára használni 1680x1050 ig. 1920x1200 már sok neki, max játékra. De nem az volt a szempont. Ekkor elkezdtem LCD ket nézni (ezt rövidre fogom :) ). Odajutottam, hogy S-PVA, H-IPS panelosat szabad csak venni. Persze ezen belül is van hatalmas szórás és árkülönbség is. 22” ban és 24” ban is egy márka maradt a „végére” (mivel EIZO monitort nem tudnám, akarom megfizetni). 22” HP2275W S-PVA 1680x1050 100ezer Ft.-. 24” HP2475W S-IPS 1920x1200 150ezer Ft.-. Ezek az új készülékek árai. Karácsony előtt, lebeszéltek a 130ezres árú Dell készülékről… már beletörődtem, tovább kell gyűjtögetnem a 150ezres készülékre. Szerencsémre, megbízható ember, jó árban eladásra kínált egy korábbi modellt, 3hónap teljes körű garanciával. Így 60ezerért hozzájutottam egy FS P24-1W –hez. Természetesen kalibráltattam, a megfelelő emberrel. Azóta is nagy elégedettséggel használom :)
Viszont ma már nem tudsz új, garis és jó CRT –t venni. Az új stúdiókban ezért sem látni már. A Hellboy2 itthon készült effektjeinek szerkesztéséhez sem használtak CRT t. Hogy én is hozzak egy filmes példát ;)

Blog szerkesztésben nulla tapasztalatom van. Megkérdeztem LLacit –mert neki is blog(Pont)hu s ja van. Ő is tovább kérdezett, ezt írta egy hozzáértő:
<a href="/">szöveg vagy kép helye</a>
a kép így néz ki kóddal: <img src="img/KE.jpg" border="0" alt="KÉPzeld el!">

Bejegyzés: Géplovagtrendek

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.03.29. 13:02:13

@-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :)

Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett – reméljük, hamarosan aktivizálják is magukat. ;)

Egyébként Hamlet hozzászólásából (amit a Knetről idéztem) még valóban nem derül ki, hogy története is van a Géplovagoknak, pusztán egy kis kedvcsinálónak sorolhatta fel a szereplőgárdát.
Én a pályázatra benyújtott szinopszist még nem olvastam, csak egy korábbi verziót, de már abban is tisztességesen ismertetve vannak a többrészes sztori fő vonalai, történései.

Hellboy: ez szíved joga, én szeretni tudom a nem mignolás verziókat is, ha tetszenek.
(Van is belőlük egy szép csokor a DeviantArton, érdemes keresgélni.)
Mellesleg ez a beállítás éppen egy Mignola-féle borítóból indul ki, csak „hozzáplasztikáztam" a plakát stílusához. :)

Hungária Kapitányban viszont igazad van. Ahogy azt a posztban is írtam: nem igazán stimmelnek az arányai. Ott csúszhatott el a dolog, hogy míg a hasa és a jobb mellizma jelentős alulnézetet mutat, addig a vállát és a bal mellizmát már kicsit más szögben látjuk. Talán ettől kerekedik ki kissé, ahogy írtad: „michelin babásodik". :)
Mellesleg a digizés előtt is ugyanez volt előrajzolva, csak azon a fotón még nincsenek fények és árnyékok.
De a „propaganda proletár" felütés direkt van, illetve igyekeztem a korhoz igazodó, háborús-retrós ízt is visszacsempészni, ami egy kicsit hajaz a totalitárius rendszereket megelőlegező propaganda plakátokra. Elvégre a sztori megkívánja.

Monitort még nem cseréltem és ha sikerülne, akkor is csak maximum nagyobbra váltanék, LCD-re egyelőre nem. A legprofibb (-drágább) LCD sem adja még vissza a valódi színeket, fény-árnyékokat.
Gondolom, nem véletlen, hogy amikor a Macskafogó 2 stúdiójában jártam, ott is mindenki hagyományos monitoron dolgozott, pedig pénz biztos lett volna rá, hogy váltsanak – csak talán látni is szerették volna, hogy milyen lesz a végeredmény. ;)

Végül: ha elárulod, hogy tudom megoldani azt a főoldalra ugrást, azonnal átírom a html-t, csak én ehhez hülye vagyok. :P

KKK: igen, Ferivel lefixáltuk a május végi időpontot, úgyhogy minden érdeklődőt szeretettel várok nálam egy pohárra borra, teára, kávéra a fesztivált követő KKK-n. ;)

Bejegyzés: Géplovagtrendek

-csacso- 2010.03.29. 10:26:15

Sajna a digitális poszter nekem több sebből vérzik.
Viszont a posztból megtudhattam, Gyula úr MKA tag lett –Tikos Peti elérhetetlen új tagokról írt a kn fórumán, név megjelölése nélkül. (Géplovag) Nekem a felvázolt történet, mivel konkrét forgató halandók számára nem elérhető… továbbra is zsánerek zsúfolásig, hangzatos karakterek rogyásig. Visszatérve a poszterre: Nem kedvelem az alternatív Hellboyokat, hacsak nem Mignolánál is Mignolásabb :)
Hungária Kapitány úgy fest, mint egy michelin babába oltott propaganda proletár.
(Derék szűkítés a beállítás kapcsán indokolt lenne)
Lényegesen jobban mutat a digitalizálás előtti változat.
Külön köszönet az íróasztal-munkaasztal képért! Ja, nagyon szeretem az alkotó emberek asztaláról készült képeket.
Ha jól látom, az esedékes monitor csere sem jutott megvalósításig.
Köszi, az érdekes, tartalmas posztot!

Nem lehetne, hogy a blogod felső képére klikkelve a „főoldalra ugorjon”? –egyéb gombot sem találtam, ami így viselkedne.
Van realitása a náladnál májusi KépregényKedvelőkKlubja –nak?

Üdv és Hajrá!

Bejegyzés: Géplovagtrendek

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.01.13. 06:46:56

@Hamlet: Hát persze, hogy a feszes cicik... :))

Nekem persze ez az opció azóta sem jutott eszembe – pedig a heveny szivarozás mellett még képbe is jöhetne. ;)

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.01.06. 20:43:02

@FIAT!:
mire, mire? hát a feszes mellű gladiátorlányokra, meg hogy a Conan-hasonmás szétveri Rómát a haverjaival! Jól fel is égetik, és szivarra gyújtanak a lángokban. :)

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.01.06. 02:41:44

@Hamlet: Köszi! Persze, ha tudnám, hogy eredetileg mire is akartam kifuttatni a sztorit... :)

Aztán meg, most már több komolyabb, kész forgatókönyv is itt pihen a fiókban – már csak idő és elhatározás kérdése a megvalósításuk.
(És persze a következő Pinkhell lapzárta vészesen közelgő időpontja. ;))

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.01.05. 23:13:43

Hé, a "Gyilkos kolosszusok támadásából" simán csinálhatnál remake-et! Nagyon horzsol!
:)

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.01.03. 18:14:25

@kemenes: Idézném Csacsot az MKA blogról:
„Zorronak azt mondanám, érdemes lenne képregényt rajzolnia (kezdeti próbálkozásait látva) ;) "

Ez már szám szerint két biztató hozzászólás – lehet, hogy megfontolás tárgyává teszem.
Köszi, fijjúk! :))

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

kemenes 2010.01.03. 06:27:45

Bíztató rajzok! :P

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.01.01. 23:43:28

@Birtalan Balazs: Köszi, Balázs! :) Gondolom, nem csak a mi családunkban hangzik el rendszeresen, hogy „jajj, milyen aranyosak, bájosak voltatok valamikor!" Valamikor... :S

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.01.01. 12:15:55

A képregényekhez továbbra sem értek, de te már kisgyereknek is nagyon szép voltál. :)

Bejegyzés: „Amiként kezdtem..."

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2009.12.06. 19:31:28

@FIAT!: gyorsabb is lett, tudom szkrollozni, fasza! Egy siker, szal ne add fel.. ;)

Bejegyzés: Manga - a japán képregény

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2009.12.01. 20:14:09

@Hamlet: Óh, remek! Legközelebb így teszek, köszi! ;)

A blog.hu némileg nehezebben kezelhető, mint pl. a blogspot, viszont ha magyar nyelven írsz, célszerűbb egy blogot itt is vezetni – tény.
Majd igyekszem reklámozni...

Bejegyzés: Ami a szemnek láthatatlan

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2009.12.01. 20:11:33

@ineralisi: Igaz, de a naivitásomból akkor sem engedek: győztem én már meg „aprólelket" – és persze olyan is volt, hogy elküldött a sunyiba. ;)

Sikerült átállítani a bejegyzések számát, úgyhogy most már csak három posztot pakol ki egyszerre.
Köszi! ;)

Bejegyzés: Manga - a japán képregény

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.12.01. 12:24:54

zorro, ha legközelebb ilyen alapos képregénykritikát írsz, azonnal küldj urlt, címet, és frappáns leadet, kirakjuk blogketrecbe!
És dumáld rá minden képregényes kollégádat, hogy indítson blog.hus blogot! ;)

Bejegyzés: Ami a szemnek láthatatlan

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2009.11.26. 23:53:48

@FIAT!: Örök harc ez az aprólelkek, meg a szabad emberek között, nem hinném, h mostanában fog eldőlni. Szerintem annyit tehetünk, h elhajtjuk a területünkről a vályúpofájú barmokat, odébb hessegetjük kissé őket, mehetnek duzzogni a törzskocsmáikba..

Net: nekem kín, olyan lassú, és héha még szkrollozni sem enged, na olyankor meg már berezeg a fejem... :D Asszem vhol be lehet állítani, h mennyi bejegyzés jelenjen meg egy oldalon. Ha sok a kép, márpedig Te biztosan rengeteg képpel fox dolgozni, akkor érdemes ezt levenni 3-ra, 5-re..

Bejegyzés: Manga - a japán képregény