FIAT!

„A nagy népek nem a kultúrnépek. (...) A nép értékét nem lehet attól függővé tenni, hogy létét milyen eszközökkel könnyítette és szépítette meg. A nép rangja egzisztenciájának megszentelt voltán múlik."
(Hamvas Béla)

„El sueño de la razón produce monstruos."
(Francesco de Goya)

„Follow the White Rabbit!"
(Lewis Carroll)

„(...) a magasművészeti formákat mindig az alacsony, triviális, lesüllyedt second hand-formák frissítik fel; mindig szükségük van a populáris, a pop art verziókra. Máskülönben nagyon gyorsan szétárad az akadémikus unalom és sterilitás."
(Hannes Böhringer)

Címkék/Tags

24 órás képregényrajzolás (1) a.e.bizottság (1) albert uderzo (1) alejandro jodorowsky (1) alfa béta díj (1) angoulême (2) antoine de saint exupéry (1) a kis herceg (1) bardon barnabás (1) bartók 32 galéria (3) batman (1) bayer antal (1) bodóczky istván (1) bulvár (2) caravaggio (1) christianna brand (1) conan (1) cserkuti dávid (3) csiszér zsuzsi (1) david bowie (1) david lynch (1) dc comics (1) derek jarman (1) divinus (1) duna tv (1) dus polett (1) dv8 (2) ellenfény (1) el kazovszkij (5) fehér lászló (1) felugossy lászló (2) festészet (4) figuraterv (3) frank miller (1) frenák pál (1) futaki attila (2) gaál józsef (3) gabriel delmas (2) gáspár tamás (2) geekz blog (2) graphit (4) hamvas béla (1) haránt artúr (1) illusztráció (3) interjú (4) joann sfar (1) kálovics dalma (2) karinthy szalon (1) kecskés péter (3) képregény (22) képregényfesztivál (3) képzőművészet (9) kisképző (2) klaus nomi (1) kocsis eszter (1) közélet (1) krausz tivadar (1) kritika (4) kultúrház (1) lmbt fesztivál (4) louise funeral (2) magyar képregény akadémia (11) manga (2) manu larcenet (1) marvel comics (1) mások (2) max ernst (1) mélypont (3) mestyán ádám (1) mozgásszínház (1) múlt kor (2) orlando (3) oscar wilde (1) performance (4) pinkhell (9) ralf könig (2) rényi andrás (1) saban (2) scott mccloud (1) strange fish (1) subway (1) szabó jenő (5) szalóky károly (1) szent sebestyén (1) szivárvány köz (4) szotyory lászló (2) tánc (3) testteszttúrák (2) theatre mladinsko (1) tikos péter (1) tim burton (1) total eclipse (3) vad (1) vajda lajos (1) vak vetés (4) vertigo (1) virágok (1) vogel (4) watchmen (2) wiesław wałkuski (1) wilhelm von gloeden (1) yava (1) zap pinkhell (1) zene (2)

Kommentek/Comments

  • FIAT!: Jogos, bár mentségemre legyen mondva, hogy amikor a posztot írtam, a szerző megjelölése nélkül tal... (2012.03.24. 22:36) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • megnevezhetetlen: A Za Bakdazt megemlíthetted volna, ha már a grafikáját kiraktad :) (2012.02.13. 02:41) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • FIAT!: @-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :) Most legalább okosabb lettem, ... (2010.04.26. 13:26) Géplovagtrendek
  • -csacso-: Monitor ügyileg (én már), árnyaltabban látom a képet. Sokat olvastam, néztem személyesen. Tájékozó... (2010.04.01. 13:55) Géplovagtrendek
  • FIAT!: @-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :) Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett... (2010.03.29. 13:02) Géplovagtrendek
  • Utolsó 20

Hommage à El Kazovszkij és a Fiúk

2009.01.12. 03:56 | FIAT! | 3 komment

A tegnap esti tévéműsort mintha csak a szám íze szerint „fűszerezték" volna. Igaz, a Kultúrház Várfok Galériás összeállításáról már szerdán értesültem, mert a szerkesztő, Gyürke Kata engem is megkeresett interjú-ügyben – végül a hirtelen jött időpont vs. leadások ellehetetlenítették a találkozót –, de talán éppen enélkül is, a Kazovszkij-megemlékezés újra felkavart. A Frenák-táncfilmről pedig még éppen időben hallottam Édesapámtól.

Kazo egy évvel ezelőtt tisztázta le Szalóky Károllyal, a Várfok Galéria tulajdonosával (akivel egyébként ugyanúgy tegnap, a déli órákban vetített portréfilmet az MTV), hogy 2009 januárjában önálló kiállítással jelentkezik ismét, a galéria-együttes XO-termében – külön kérésére, a Várfok 14-ben, vele párhuzamosan, FeLugossy László (A.E. Bizottság) kiállítása nyílt volna, illetve nyílt is, hiszen nagyon szerette Laca munkáit. Alen (Kazo) kiállítása már nem jöhetett létre. Szalóky tehát felkérte a galéria állandó művészeit, hogy egy-egy alkotás erejéig emlékezzenek meg Kazoról, kimondottan az ő emlékének szenteljék a műveket.
A Kultúrház stábja erre a megnyitóra vonult ki és örökítette meg Szotyory László, Bodóczky István, Fehér László, Csiszér Zsuzsi és a Párizsban élő és alkotó Aatoth Franyo munkáit, illetve rövid interjúkat is készítettek a kiállítókkal.
Bodóczky – aki a Kisképzőben osztályfőnököm és rajztanárom is volt – nem csak festett, de írt is. Beleírt a képbe – a kutya-sziluett negatívját bambusz-rácsozat zárja közös cellákba a bensőséges sorokkal. Fehér László a már ismerős, vonalas portrérajzot Kazo elmaradhatatlan macis sapkájával fejelte meg, míg Csiszér Zsuzsi inkább abból a képből indult ki, amit ő látott Alenről. Az olaj-vászon képpár pop-artosan burjánzó, újság-montázs-szerű kavalkádja számomra inkább idézte egy Almodóvar-film világát – sok köze valóban nem volt Kazohoz, így az alkotó külső szemlélő maradt ebben a történetben. (Ez persze nem feltétlenül baj.) Viszont Aatoth Franyo és Szotyory szinte felvették Kazo stílusát, festői gesztusait, átvették jellegzetes motívumait. Lacitól – ahogy említi is – ez egyáltalán nem idegen „test”, hiszen a magányosan tornyosuló ciprusok, semmibe vezető utak, kietlen kertek eddig is jellemezték festészetét.
A Kultúra.hu-n érdemes elolvasni Götz Eszter érzékeny, megkapó kritikáját is.
(Ez az hommage-kiállítás számomra abból a szempontból is meglepetés, hogy július óta, több más alkotóval, mi is tervezünk egy hasonló tárlatot – remélem, még ebben az évben létre is jön. Szomorú apropóból ugyan, de végre újra érezhetem majd a csontenyv és a festőszer édes illatát...)

 
Frenák Pál Fiúk c. darabját élőben sajnos nem láttam, de a korábbi munkáit többször is. (Itt hívom fel a figyelmet, hogy a társulat TWINS c. darabjának bemutatója február 12-én és 13-án a Nemzeti Táncszínházban megtekinthető!) A Duna Tv egy méltó tánc-filmmel – ami nálunk ugyan még kevéssé ismert, holott szerencsésebb országokban már lassan két-három évtizede bejáratott, kipróbált és kedvelt műfaj (olyan úttörő társulatokkal az élen, mint pl. a rendkívül izgalmas DV8) – adózott a ’93-ban hazatért táncos-koreográfus művészetének, aki azóta folyamatosan teltház előtt mutatja be darabjait.
A műsorújság zanzája viszonylag egzaktul foglalja össze a Fiúkat: „Frenák Pál ebben az éteri, légies koreográfiában megkísérli kinyitni a ketrec ajtaját és szabadon engedni a tudatalatti vadállatait. Az előadás történet arról, hogyan feszül egymásnak a racionális és az ösztönlény egyetlen testen belül, felvetve ezáltal a kérdést: hol a helyünk nekünk, rejtőzködő férfiaknak?”


Pali siket-néma szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1957-ben. Nem csoda, hogy már a kezdetektől alapvető kommunikációs nyelve a jelbeszéd, a gesztusokkal és mimikával dolgozó párbeszéd lett. ’82-ben – miután itthon klasszikus balettet és néptáncot tanult –  távozott Párizsba, majd a nélkülözés évei után, ’89-ben végre megalakította saját társulatát, a Compagnie Pal Frenakot. Én először ’92 elején futottam össze vele az Astoria aluljárójában, miközben pár barátommal karácsonyi képeslapokat árultunk árva gyerekek megsegítésére. A találkozást követő, hajnalba hasadó beszélgetés meghatározó számomra mind a mai napig.
Később, ’93-ban Kocsis Eszterrel – aki a Kisképzőben volt osztálytársam, édesapja pedig anno az egyetem grafikai tanszékének vezetője, Kocsis Imre volt – fotósorozatokat készítettünk az éppen itt vendégeskedő, Gördeszkák c. darabjához. (A negatívok és kontaktok még most is itt figyelnek valahol egy kupac alján.)
Frenák ’99-ben már masszívan kétlaki életet élt: a párizsi-budapesti székhely egyaránt alkalmazott francia és magyar táncosokat is, mígnem 2000-ben elnyerte a Veszprémi Táncfesztivál fődíját, s gyakorlatilag a társulat innentől folyamatos, masszív jelenlétével tiszteli meg a hazai közönséget.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2009.02.14. 19:01:48

Én is festettem Kazó emlékére egy képet most apumnál van keretezésre....
Ja ,a ZOÉ voltam!

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2009.02.14. 19:10:28

Szia ZOÉ! Igen, arra emlékszem – az előző blogodon láttam és nagyon tetszett. Majd ezzel kapcsolatban hamarosan meg is kereslek... (Zorro)

szilagyizoe · http:/artofkonigsberg.wordpress.com 2009.02.16. 18:36:20

@FIAT!: Várom...!Kiállitásomra júniusban gyere el mindenképpen.Veszprém,Csikász galéria.Igazi PUNK kiállitás lesz!KÁOSZPUNK!
Címkék: tánc képzőművészet kultúrház duna tv fehér lászló kisképző el kazovszkij frenák pál felugossy lászló bodóczky istván a.e.bizottság szotyory lászló csiszér zsuzsi szalóky károly dv8 kocsis eszter