FIAT!

„A nagy népek nem a kultúrnépek. (...) A nép értékét nem lehet attól függővé tenni, hogy létét milyen eszközökkel könnyítette és szépítette meg. A nép rangja egzisztenciájának megszentelt voltán múlik."
(Hamvas Béla)

„El sueño de la razón produce monstruos."
(Francesco de Goya)

„Follow the White Rabbit!"
(Lewis Carroll)

„(...) a magasművészeti formákat mindig az alacsony, triviális, lesüllyedt second hand-formák frissítik fel; mindig szükségük van a populáris, a pop art verziókra. Máskülönben nagyon gyorsan szétárad az akadémikus unalom és sterilitás."
(Hannes Böhringer)

Címkék/Tags

24 órás képregényrajzolás (1) a.e.bizottság (1) albert uderzo (1) alejandro jodorowsky (1) alfa béta díj (1) angoulême (2) antoine de saint exupéry (1) a kis herceg (1) bardon barnabás (1) bartók 32 galéria (3) batman (1) bayer antal (1) bodóczky istván (1) bulvár (2) caravaggio (1) christianna brand (1) conan (1) cserkuti dávid (3) csiszér zsuzsi (1) david bowie (1) david lynch (1) dc comics (1) derek jarman (1) divinus (1) duna tv (1) dus polett (1) dv8 (2) ellenfény (1) el kazovszkij (5) fehér lászló (1) felugossy lászló (2) festészet (4) figuraterv (3) frank miller (1) frenák pál (1) futaki attila (2) gaál józsef (3) gabriel delmas (2) gáspár tamás (2) geekz blog (2) graphit (4) hamvas béla (1) haránt artúr (1) illusztráció (3) interjú (4) joann sfar (1) kálovics dalma (2) karinthy szalon (1) kecskés péter (3) képregény (22) képregényfesztivál (3) képzőművészet (9) kisképző (2) klaus nomi (1) kocsis eszter (1) közélet (1) krausz tivadar (1) kritika (4) kultúrház (1) lmbt fesztivál (4) louise funeral (2) magyar képregény akadémia (11) manga (2) manu larcenet (1) marvel comics (1) mások (2) max ernst (1) mélypont (3) mestyán ádám (1) mozgásszínház (1) múlt kor (2) orlando (3) oscar wilde (1) performance (4) pinkhell (9) ralf könig (2) rényi andrás (1) saban (2) scott mccloud (1) strange fish (1) subway (1) szabó jenő (5) szalóky károly (1) szent sebestyén (1) szivárvány köz (4) szotyory lászló (2) tánc (3) testteszttúrák (2) theatre mladinsko (1) tikos péter (1) tim burton (1) total eclipse (3) vad (1) vajda lajos (1) vak vetés (4) vertigo (1) virágok (1) vogel (4) watchmen (2) wiesław wałkuski (1) wilhelm von gloeden (1) yava (1) zap pinkhell (1) zene (2)

Kommentek/Comments

  • FIAT!: Jogos, bár mentségemre legyen mondva, hogy amikor a posztot írtam, a szerző megjelölése nélkül tal... (2012.03.24. 22:36) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • megnevezhetetlen: A Za Bakdazt megemlíthetted volna, ha már a grafikáját kiraktad :) (2012.02.13. 02:41) Klaus Nomi, a romantikus kiborg
  • FIAT!: @-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :) Most legalább okosabb lettem, ... (2010.04.26. 13:26) Géplovagtrendek
  • -csacso-: Monitor ügyileg (én már), árnyaltabban látom a képet. Sokat olvastam, néztem személyesen. Tájékozó... (2010.04.01. 13:55) Géplovagtrendek
  • FIAT!: @-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :) Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett... (2010.03.29. 13:02) Géplovagtrendek
  • Utolsó 20

Géplovagtrendek

2010.03.28. 17:02 | FIAT! | 4 komment

A Galaktika még tavaly ősszel hirdette meg steampunk tematikájú képregénypályázatát. Hamlet (alias Szűcs Gyula) – aki főállásban az Index újságírója, illetve újdonsült tagunk is az MKA-ban – szerzőtársaival, a szintén író Mácsai Gergellyel, valamint a Hungária Kapitány figuráját vizualizáló Tikos Péter illusztrátorral közösen nyújtották be Géplovagok című pályatervüket.

Az első fordulót sikerrel vették, de sajnos a második rostán – gyaníthatóan a számtalan meglepően magas színvonalú versenytárs okán – már nem mentek át, így arra sem kaptak lehetőséget, hogy a teljes képregény elkészítésével bizonyíthassanak. Ám ez korántsem vette el a csapat lelkesedését, így aztán bővítve a szerzőgárdát – Gombalovassal, illetve a szintén MKA-tag Fabe-el felvértezve –, eltökélt szándékuk, hogy a pályázattól függetlenül is befejezik a Géplovagok 25 oldalas „nyitófejezetét". (A képen Tikos Péter figuraterve látható, illetve a Géplovagok logóterv különböző állomásait is figyelemmel kísérhetjük a blogján.)

Hamlet még a zsűri döntését megelőzően avatta be az érdeklődőket a történet hátterébe és a változatos „stáblistával" is megismertetett minket:
„Egyébként egész sztorifüzérünk van Hungária kapitányhoz: a szerzőtársammal 25 oldalas, majdnem fullosan kidolgozott (értsd: panelenként megrajzolt, pálcikaemberes, párbeszédes) forgatókönyvvel pályázunk a Galaktikánál, ami csak amolyan „beharangozó" a kapitány és a többi Géplovag későbbi kalandjaihoz. Néhány magyar szuperhős a gőztől fuldokló alternatív Európából, ahol vörös csillag került a Big Ben tetejére, a nácik pedig győztek a 23-as sörpuccsal: Emese, a hátirakétás pilótalány; Török, a Kempelen sakkozógépéből kreált steampunk csatagólem; Houdini, az ördöggel lepaktált mágus; Búvár Kund, a Skóciában nevelkedett kétéltű ember; és a személyes kedvencem: Éjvadász, az Osztrák-Magyar Monarchia hivatásos vámpír- szellem- és démonirtója, aki mellesleg maga is farkasember. Aztán hogy a Géplovagokat bevállalja-e valamelyik kiadó hosszú távon is a SteamCon után, az még nagyon a távoli jövő. Mi persze reménykedünk. És írunk." – ecseteli igen plasztikusan a Képregény.net fórumán.

Már az alapkoncepciót is szimpatikusnak találtam, úgyhogy az elmúlt pár napban ismét előkaptam a pasztell cerkás-akrillfestékes kombót – nem árt a gyakorlás Vogelre – és egy amolyan Géplovagok crossovert kreáltam. Hellboy nálam nagy kedvenc és még nem próbálkoztam vele. (Az eredeti sztorihoz természetesen semmi köze.)

A lejárt szavatosságú fixatív „törölte" az összes világosabb felületet – csak az akrillal feltett fények maradtak meg –, amiket így újra kellett rajzolnom, majd végül fixálás nélkül szkenneltem a rajzot – igencsak óvatosan. Ami viszont a jövőre nézve is problémás lehet, az az, hogy a 6B-s ceruza a színes papíron, illetve az aláfestett akril felületen meglepően „harsányan" viselkedett. Azaz úgy fénylett szkenneléskor, hogy a beolvasott képen szinte negatívba fordult. Erre senki nem tudott használható megoldást javasolni, úgyhogy a végeredmény két, különböző beállítású szken egymásbafésüléséből áll. Elnézést Hungária Kapitány csapnivaló anatómiájáért – az a rövidülés és hozzá a nyak elhelyezkedése, aránya igencsak problémás –, mivel pillanatnyi lelkesedéstől felbuzdulva vágtam a munkába és mert abszolút terven kívül készült, ezért kevés idő volt a megvalósításra. (A félig kész posztert balra fent láthatjátok az asztalomon – némi hazafias szárnyasok társaságában –, a készet pedig alant.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-csacso- 2010.03.29. 10:26:15

Sajna a digitális poszter nekem több sebből vérzik.
Viszont a posztból megtudhattam, Gyula úr MKA tag lett –Tikos Peti elérhetetlen új tagokról írt a kn fórumán, név megjelölése nélkül. (Géplovag) Nekem a felvázolt történet, mivel konkrét forgató halandók számára nem elérhető… továbbra is zsánerek zsúfolásig, hangzatos karakterek rogyásig. Visszatérve a poszterre: Nem kedvelem az alternatív Hellboyokat, hacsak nem Mignolánál is Mignolásabb :)
Hungária Kapitány úgy fest, mint egy michelin babába oltott propaganda proletár.
(Derék szűkítés a beállítás kapcsán indokolt lenne)
Lényegesen jobban mutat a digitalizálás előtti változat.
Külön köszönet az íróasztal-munkaasztal képért! Ja, nagyon szeretem az alkotó emberek asztaláról készült képeket.
Ha jól látom, az esedékes monitor csere sem jutott megvalósításig.
Köszi, az érdekes, tartalmas posztot!

Nem lehetne, hogy a blogod felső képére klikkelve a „főoldalra ugorjon”? –egyéb gombot sem találtam, ami így viselkedne.
Van realitása a náladnál májusi KépregényKedvelőkKlubja –nak?

Üdv és Hajrá!

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.03.29. 13:02:13

@-csacso-: Köszi a hasznos észrevételeket, Csacso! :)

Igen, Gyula úr és Mácsai úr is MKA-tag lett – reméljük, hamarosan aktivizálják is magukat. ;)

Egyébként Hamlet hozzászólásából (amit a Knetről idéztem) még valóban nem derül ki, hogy története is van a Géplovagoknak, pusztán egy kis kedvcsinálónak sorolhatta fel a szereplőgárdát.
Én a pályázatra benyújtott szinopszist még nem olvastam, csak egy korábbi verziót, de már abban is tisztességesen ismertetve vannak a többrészes sztori fő vonalai, történései.

Hellboy: ez szíved joga, én szeretni tudom a nem mignolás verziókat is, ha tetszenek.
(Van is belőlük egy szép csokor a DeviantArton, érdemes keresgélni.)
Mellesleg ez a beállítás éppen egy Mignola-féle borítóból indul ki, csak „hozzáplasztikáztam" a plakát stílusához. :)

Hungária Kapitányban viszont igazad van. Ahogy azt a posztban is írtam: nem igazán stimmelnek az arányai. Ott csúszhatott el a dolog, hogy míg a hasa és a jobb mellizma jelentős alulnézetet mutat, addig a vállát és a bal mellizmát már kicsit más szögben látjuk. Talán ettől kerekedik ki kissé, ahogy írtad: „michelin babásodik". :)
Mellesleg a digizés előtt is ugyanez volt előrajzolva, csak azon a fotón még nincsenek fények és árnyékok.
De a „propaganda proletár" felütés direkt van, illetve igyekeztem a korhoz igazodó, háborús-retrós ízt is visszacsempészni, ami egy kicsit hajaz a totalitárius rendszereket megelőlegező propaganda plakátokra. Elvégre a sztori megkívánja.

Monitort még nem cseréltem és ha sikerülne, akkor is csak maximum nagyobbra váltanék, LCD-re egyelőre nem. A legprofibb (-drágább) LCD sem adja még vissza a valódi színeket, fény-árnyékokat.
Gondolom, nem véletlen, hogy amikor a Macskafogó 2 stúdiójában jártam, ott is mindenki hagyományos monitoron dolgozott, pedig pénz biztos lett volna rá, hogy váltsanak – csak talán látni is szerették volna, hogy milyen lesz a végeredmény. ;)

Végül: ha elárulod, hogy tudom megoldani azt a főoldalra ugrást, azonnal átírom a html-t, csak én ehhez hülye vagyok. :P

KKK: igen, Ferivel lefixáltuk a május végi időpontot, úgyhogy minden érdeklődőt szeretettel várok nálam egy pohárra borra, teára, kávéra a fesztivált követő KKK-n. ;)

-csacso- 2010.04.01. 13:55:36

Monitor ügyileg (én már), árnyaltabban látom a képet. Sokat olvastam, néztem személyesen. Tájékozódódás nélkül nem szabad vásárolni lcd –t az biztos. Drágáért is lehet rosszat venni. Szinben, kontrasztban már hozza, élességben meg ráver a crt re. De ennek ára van. Technológiából adódóan teljesen feketét nem tud –ez tény. 400ezertől már majdnem azt is ;) O-led tudná ezt is hozni, de a sony visszatáncolt, a fejlesztéstől-gyártástól. Kétséges lett, hogy mikorra terjed el egyáltalán az a technológia, megfizethető áron.
A minőségi (használt) CRT 21”-22” ig volt eddig beszerezhető, közel baráti áron (20-30ezerért). Ezt én 1280x960 ban használtam. az 1600x1200 at már soknak tartom rá, de valakinek megfelel. Az én nyűgöm, hogy ennél tovább akartam lépni felbontás ügyileg. Ez crt ben közel lehetetlen, vagy már nem éri meg. A halandóknak gyártott legnagyobb CRT a 24” Sony képcsöves (Wide) W900-FW900 sorozat. FW900 ból hibátlant én nem találtam az országban. Valamiért csak foncsor sérülteket kínálnak eladásra. Ráadásul 3cm a hibás rész és rendszerint nem a legszélére esik. + igazán éles, munkára használni 1680x1050 ig. 1920x1200 már sok neki, max játékra. De nem az volt a szempont. Ekkor elkezdtem LCD ket nézni (ezt rövidre fogom :) ). Odajutottam, hogy S-PVA, H-IPS panelosat szabad csak venni. Persze ezen belül is van hatalmas szórás és árkülönbség is. 22” ban és 24” ban is egy márka maradt a „végére” (mivel EIZO monitort nem tudnám, akarom megfizetni). 22” HP2275W S-PVA 1680x1050 100ezer Ft.-. 24” HP2475W S-IPS 1920x1200 150ezer Ft.-. Ezek az új készülékek árai. Karácsony előtt, lebeszéltek a 130ezres árú Dell készülékről… már beletörődtem, tovább kell gyűjtögetnem a 150ezres készülékre. Szerencsémre, megbízható ember, jó árban eladásra kínált egy korábbi modellt, 3hónap teljes körű garanciával. Így 60ezerért hozzájutottam egy FS P24-1W –hez. Természetesen kalibráltattam, a megfelelő emberrel. Azóta is nagy elégedettséggel használom :)
Viszont ma már nem tudsz új, garis és jó CRT –t venni. Az új stúdiókban ezért sem látni már. A Hellboy2 itthon készült effektjeinek szerkesztéséhez sem használtak CRT t. Hogy én is hozzak egy filmes példát ;)

Blog szerkesztésben nulla tapasztalatom van. Megkérdeztem LLacit –mert neki is blog(Pont)hu s ja van. Ő is tovább kérdezett, ezt írta egy hozzáértő:
<a href="/">szöveg vagy kép helye</a>
a kép így néz ki kóddal: <img src="img/KE.jpg" border="0" alt="KÉPzeld el!">

FIAT! · http://fiat.blog.hu/ 2010.04.26. 13:26:35

@-csacso-: Huhh... Igazán köszönöm ezt a kimerítő monitor-túrát! :)
Most legalább okosabb lettem, még ha a gyakorlatban egyelőre nem is tudom kamatoztatni – anyagi okok miatt. No, de majd egyszer... :I

Köszi a blogos infot is, bár nekem továbbra sem működik. :(
Azért van még egy tippem, hogy kit kérdezzek meg róla – lehet, hogy valamit elszúrtam.
Címkék: képregény steampunk figuraterv tikos péter
süti beállítások módosítása